Categories
Notícia

“Economia col·lectiva”, a BTV aquest divendres

Aquest divendes 5 d’agost a les 23:40 hores el programa “Punt de mira” de Barcelona Televisió emetrà el documental de divulgació històrica “Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa”

 

  • El treball aprofundeix en les col·lectivitzacions que van tenir lloc a Catalunya entre 1936 i 1939.
  • Està parcialment finançat a través de micromecenatge.
  • Ha rebut diversos guardons als Estats Units.

Aquest divendes 5 d’agost a les 15.55 i a les 23.40 hores el programa “Punt de mira” de Barcelona Televisió emetrà el documental de divulgació històrica “Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa”, estrenat el gener de 2014 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

El documental, dirigit per Eulàlia Comas, aprofundeix en l’expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. El treball ha estat a la Mostra de Cinema Català a Brussel·les (edició 2014) i s’ha projectat, entre d’altres, als Cinemes Girona (Barcelona, juliol 2015), al Foment Mataroní (Mataró, juliol 2015), al CineBaix (Sant Feliu de Llobregat, juliol 2015) o al CineCiutat (Palma, Mallorca, febrer 2016). També s’ha pogut veure al Lichtblick-Kino de Berlín (Berlín, novembre 2015) o a l’Universum Filmtheater (Braunschweig, juliol 2016).

El documental ha rebut diversos guardons als Estats Units: Best Documentary Film Editing de l’Amsterdam Film Festival (Nova York, 2014); Award of Merit: documentary feature de l’Accolade Global Film Competitionʼ (Califòrnia, novembre 2014), Best Documentary i Best Director Documentary de l’Oregon Underground Film Festival (Oregon, 2014) i Oregon Film Awards – Platinum Awards de l’Oregon International Film Awards (Oregon, 2014). Actualment es pot veure, subtitulat, en castellà i anglès, en format DVD. Pròximament està prevista la comercialització d’un DVD que permetrà gaudir-lo en diversos idiomes.

Economia col·lectiva” és fruit d’un any i mig de treball i compta amb 13 entrevistes a testimonis i experts d’aquest període com Antoni Castells, autor del llibre “Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939”; l’historiador Miquel Izard; l’advocat i expert en història econòmica de Catalunya Francesc Cabana; el professor d’Història Contemporània de la UB Pelai Pagès, o els testimonis de l’època Joan Ullés (Terrassa) i Eudald Vila (Torelló). Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l’època procedents de més de 10 arxius, entre els quals hi ha la Fundació d’Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

El llargmetratge ha estat parcialment finançat a través del micromecentage, en concret a través de la plataforma Verkami. Aproximadament unes 200 persones van fer petites aportacions que han estat de gran importància per poder desenvolupar el projecte. Entre les entitats col·laboradores, hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació Palau o la CNT, que ha cedit moltes de les imatges que es mostren al documental. 

Consulta el dossier de premsa aquí.

Visualitza el tràiler aquí i la presentació del programa “Punt de mira” de BTV aquí.

Ens pots seguir a Facebook i a Twitter.

EMISSIÓ DEL DOCUMENTAL EL 05_08_2016 A LES 23.40 HORES A BTV-4